VIJESTI

Udruga Goli otok „ANTE ZEMLJAR“ organizira 19. svibnja posjet Golom otoku za akreditirane Veleposlanike u RH, bivše logoraše i prijatelje udruge.

Udruga za svoj rad i nastojanja kontinuirano dobiva sve veću podršku u zemlji i inozemstvu, a uspjeli smo i okupiti grupu arhitekata, ekonomista, pravnika i ustavnih stručnjaka koji su na našu molbu sastavili novi prijedlog Zakona o spomen području Goli otok (u prilogu) godine (koji se temelji na Podlozi za spomeničku valorizaciju Golog otoka koju sastavila radna grupa na inicijativu Ministarstva kulture 2011, u prilogu). Napravljen je i ekonomski elaborat opravdanosti ulaganja, te smo uputili Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Rijeci za područje Primorsko-goranske županije zahtjev za zaštitu Golog otoka i Sv. Grgura kao kulturnog krajolika (u prilogu).

Da bi sačuvali sjećanje i odali dostojan pijetet žrtvama cilj nam je na Golom otoku, koji po nekim procjenama godišnje posjeti preko 100.000 posjetioca, uspostaviti instituciju koja bi imala informativnu i obrazovnu ulogu, te spriječiti daljnju devastaciju i omogućiti budući održivi razvoj otoka temeljen na principima očuvanja sjećanja i ekološkog turizma. Uskoro ćemo predstaviti javnosti projekt udruge koji se temelji na revitalizaciji zapuštenog otoka. Projekt je zamišljen u fazama kroz niz godina, a temelji se na ekonomskom elaboratu opravdanosti ulaganja koji predviđa minimalna ulagana države, županije i lokalne zajednice, a bazira se na nepovratnim sredstvima fondova EU-a koja su kod nas za sada vrlo malo iskorišteni.

Program posjete
19. svibanj 2015.

9:45 -10:00 – Dolazak u grad Senj I ukrcaj u brod MALA MARIS

10:00 – Polazak za Goli otok

11:30 – Dolazak na Goli Otok i piće dobrodošlice

12:00-14:00 – Razgledavanje Golog Otoka
• Dr.sc. Martin Previšić, sa katedre za noviju povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Vladi Bralić arhitekt iz Rijeke

14:00-15:00 – Ručak

15:00-15:30 – Slobodno vrijeme

15:30 – Polazak sa Golog otoka i plovidba prema Sv. Grguru

16:00-17:00 – Kraći obilazak Sv. Grgura

18:00-18:30 – Dolazak u gradsku luku Senj